De groei vanuit vasten

Vasten is zwaar en moeilijk. Honger is een vreselijk gevoel en het gevoel iets ‘niet te mogen’ is ondraaglijk soms. En dan kies je er nog zelf voor ook. Waarom zou je dat willen?

In tegenstelling tot diƫten, groei je in een vastentijd ook.

Je groeit in zelfcontrole. In wilskracht. En in vertrouwen.

Je zult merken dat je leert dat je dit kunt. Je zul leren dat honger onprettig is, maar dat jij sterker bent. Je zult zien dat je onder oncomfortabele omstandigheden goede keuzes kunt maken.

Dit is geen manier van leven. Het is maar 40 dagen. Dat is te overzien. Dit is geen levensstijl. Dit is keiharde tijdelijke training.

Na die 40 dagen ben je weer vrij. Je zult weer normaal eten. Normaal, maar wel anders.

Je zult dankbaarder zijn voor het eten dat je hebt. Je zult meer genieten en bewuster eten. Je zult eten minder voor lief nemen.

Waar je nu misschien worstelt met snacken in de avond, zal dat straks een lachertje worden. Je zult zien dat wanneer je in ‘zwaar weer’ getraind wordt, een snackje hier en daar afwijzen opeens heel makkelijk wordt.

Je vergroot je bereik. Je vergroot wat je aankunt. Je draagkracht vergroot.

Ter illustratie: wij zijn een paar jaar geleden naar Amerika verhuisd met ons gezin. Huis verkopen, alles regelen, verhuizen, daar alles inrichten. Toen ook weer terug naar Nederland, inclusief een pasgeboren baby. Weer alles verkopen, alles regelen, settelen. Dat ging goed, het was wel flink wat werk. Je kunt je voorstellen dat inpakken voor een vakantie echt een lachertje is sinds die tijd. Sterker nog, vorig jaar zijn we weer verhuisd, binnen Nederland, en dat was echt een ontspannen, makkelijke taak. Wat je aankan wordt bepaald door ervaring uit het verleden. Het is niet nodig om expert te zijn in verhuizen, maar je draagkracht op gebied van eten, nee zeggen en zelfcontrole is goud waard.

Je zult merken hoe vaak je met eten bezig bent op een dag.

Je zult merken dat je gedachten continu naar eten gaan. Misschien wanneer je je verveelt. Wanneer je geen zin hebt in je werk/dag. Wanneer je aan het koken bent en al trek hebt. Je zult zien hoe je geneigd bent continu te eten.

Door het patroon te doorbreken, valt het extra op.

Je zult ook ontdekken dat er geen drama is wanneer je honger hebt. Je zult ontdekken wat je allemaal nog kunt doen. Je zult ontdekken hoe goed het eigenlijk nog gaat. En hoeveel beter het gaat naarmate de 40 dagen voorbij gaan.

Ja, je zult weer behoefte krijgen aan normale dagen. Maar je zult ook meer genieten van normale dagen. Dankbaar zijn. En zien dat je met minder eten ook echt overleeft en niet tekort komt.

Je zult zien dat je best wat kunt hebben!