Diëten vs. vasten

Vasten en diëten lijken hetzelfde, maar dat is het niet. Met name met de komst van intermittent fasting als een soort dieet, lijken de verschillen kleiner dan ooit. Maar, er is een reden dat intermittent fasting het zo goed doet en jaren later nog steeds erg populair is. Tegelijkertijd kun je er nog meer uithalen wanneer je begrijpt hoe vasten enorm effectief voor je kan zijn. Ik wil je die kans niet onthouden.

Een dieet doe je om te veranderen hoe je eruit ziet. Puur lichamelijk dus. Je vindt het niet mooi, leuk of gezond wat je ziet, en je doet een dieet om dat te veranderen. We weten hoe dat werkt.

We bestaan uit lichaam, ziel en geest.

Met een dieet ben je alleen lichamelijk bezig in je focus. Hoewel er allerlei processen actief zijn op het gebied van ziel en geest, is dat iets wat wordt genegeerd wanneer je dieet. Daarom faalt het ook bijna altijd.

Maar, wie weet zit er in diëten een kern van waarheid, een goed principe, die je wél kan helpen. Dat bestaat ook, en het heet vasten.

Een vastenperiode is niet bedoeld voor je lichaam. Vasten is bedoeld voor je ziel en geest. Daarbij kun je denken aan je gedachten, je emoties, je karakter, je wilskracht. Vasten is er bewust voor kiezen om jezelf iets te ontzeggen waar je genoeg van hebt.

We leven in een enorm luxe tijd waar spullen en eten altijd voorradig is, meer dan genoeg. Zelfs mensen die een heel klein budget hebben, kunnen veel te veel eten. Ongezond eten is in overvloed. Maar ook gezond eten is overvloedig beschikbaar.

En het grootste probleem van deze tijd is dat we niet weten hoe we moeten omgaan met die overvloed. We hebben niet geleerd om een handje chips te pakken en dat voldoende te vinden. Een stukje chocolade te pakken en de rest terug in de kast te doen. Een kleine portie te kiezen van iets waar we veel meer van hebben. En inderdaad: dat is ook ontzettend moeilijk voor velen van ons.

Vasten betekent dat je een bewuste keuze maakt om jezelf in een positie te plaatsen dat je maar een heel klein beetje neemt, terwijl overvloed wel beschikbaar is. Het is dus een zelf gecreëerde hongersnood.

Vasten wordt al eeuwenlang gedaan door de kerk en door verschillende andere geloven. Ik heb de wijsheid die erin zit vertaalt naar deze 40 dagen vastentijd. In Spreuken 25:28 (Het Boek) staat

‘Iemand die zichzelf niet in de hand heeft, is als een stad zonder beschermende muur.’

Iemand zonder zelfcontrole, kun je vergelijken met een stad zonder bescherming. Natuurlijk is een stadsmuur nu niet meer nodig, maar vroeger was het de enige manier om een stad veilig te houden. Zonder bescherming kan iedereen en alles je raken.

Hoe vertaal je dat naar voeding?

Zonder zelfcontrole kan elk lekkere taartje, elke heerlijke maaltijd, elke verleidende geur in de supermarkt, elke marketingtechniek om jou meer te laten kopen, ervoor zorgen dat jij meer eet. Je denkt misschien dat je zelf best veel controle hebt over wat je eet (je stopt het tenslotte zelf in je mond), maar in hoeverre ben je in staat om het niet te doen?

Zonder zelfcontrole waai je met elke marketingtruc, elke verleiding mee. Overal waar je komt, inclusief je eigen kast, is een plek waar je verleidt wordt. Zonder zelfcontrole is er geen bescherming.

Ik noem het bescherming, omdat jouw vermogen om nee te zeggen tegen eten, zelfcontrole dus, jouw enige manier is om hiervan los te breken.

We proberen vaak van alles om het te omzeilen. We kopen geen snoep, koek en cake. We doen dingen juist niet, zodat we veilig zijn. En weet je, al deze dingen helpen. Je kunt slimme keuzes maken om jezelf te helpen. Je hoeft geen onmogelijke dingen voor jezelf te creëren. Voor sommige mensen is zelfcontrole makkelijker dan anderen, zeker op gebied van eten. De één heeft een grotere neiging naar ongezonde dingen en teveel eten dan de ander.

Vasten betekent bewust een oncomfortabele situatie creëren.

Vasten betekent bewust iets weglaten waar je van geniet (en ontdekken dat je dat overleeft).

Vasten betekent zelfcontrole oefenen.

Vasten betekent om je lichamelijke behoeften ondergeschikt te maken aan jouw wil.

Vasten betekent je stadsmuur bouwen. Bescherming bouwen.

Diëten verandert hoe je eruit ziet.

Vasten verandert hoe je kijkt.

Vasten kun je vergelijken met sporten. Je sport om je lichamelijke uithoudingsvermogen en kracht te vergroten. Vasten doe je om je geestelijke uithoudingsvermogen te vergroten.

Je traint met vasten geen spierkracht, maar zelfcontrole en wilskracht.